Saturday, December 26, 2015

Purnama Yang Menyeru

Keretaku meluncur perlahan sehampirnya di bonggol jalan. Sambil melenggok tayar hadapan pabila bersentuhan dengan muka bonggol, kepalaku terdongak ke langit menikmati keliukan hening malam. Indah. Mataku tertumpu kepada bulan purnama yang dipagari serakan bintang-bintang di kaki langit. Bulan purnama. Satu isyarat yang menegaskan kesuntukan waktu. Tanpa sedar Rabi'ul Awal bakal melabuhkan tirai separa purnama waktu lagi. Kasadnya, beberapa hari sahaja gerbang 2016 Masihi terkuak luas, meninggalkan cita dan rasa sepanjang 2015 di belakang. Namun, cerahnya purnama itu seolah-olah berteriak memanggil aku untuk menahan waktu daripada terus berlalu tanpa toleh yang terakhir. Panggilan muhasabah rupanya. Terima kasih Sang Purnama kerana mengingatkan aku akan amal-amal seputar dua belas purnama yang lalu.

Murobbiku pernah berpesan; kata Muhammad Ahmad Ar-Rasyid dalam naskhah Ar-Raqaiq:


"Sesungguhnya pelita dakwah itu tidak akan menyala dan tidak meraih keberhasilan sekiranya para da'ie tidak menyalakan sumbu apinya pada malam hari.


Cahaya dakwah tidak akan mampu untuk mengusir kegelapan jahiliyyah sekiranya pembawa risalah tidak menghidupkan madrasah malam(qiamullail)."


Allahu.. 


Kemudian, berturutan aku diperingatkan tentang perkara pokok yang harus dibaja dalam hati dan diri. Antara lainnya adalah sebuah pertemuan yang Dia anugerahkan sepanjang permusafiranku di Bumi ini, khususnya di 'lorong' ini. Sekiranya kelmarin aku berpeluang MABIT (Malam memBina Iman dan Taqwa), atau kata murobbiku, 'Malam Bersama Insan Tersayang', maka keesokannya seakan-akan Dia menghadirkan insan tersayang itu terpacak di hadapanku. Perkenalan yang sebentar cuma, namun kesegarannya bisa menghidupkan hati yang layu, dan kehangatannya bisa mencairkan kekakuan yang beku. Hairan bukan? Ya, tetapi iman membisakan segala-galanya. Tiada yang mustahil dengan sumbu iman yang jitu!


Tidak banyak yang aku tahu tentangnya. Walaupun secara zahirnya pernah bersua tanpa sedar, namun yang memancing hatiku mungkinlah keikhlasannya memperhambakan diri kepadaNya. Kerana hanya hati yang tulus mampu menyentuh hati-hati yang gusar. Mungkin hatiku juga terpancing tanpa sengaja dek kerana kehalusan budinya, kelembutan bicaranya serta kesucian jiwanya. Jasadnya kuketahui sedang berperang dengan penyakit yang sentiasa dirahsiakan daripada sesiapa. Meskipun begitu, tubuh sederhana tinggi itu begitu kuat melawan serangan-serangan yang menerpa. Aku yakin dan percaya, kekuatannya itu lahir daripada kekuatan dalamannya.


Masakan tidak, di saat seluruh penduduk Bumi asyik bermain dengan lumpur dunia, kerana disangkakan hanya merangkak-rangkak jaraknya menuju akhirat, namun keterbatasan waktu baginya telah membutakan hatinya daripada terpesona dengan keindahan dunia. Seterusnya memustahilkan penyakit wahn (cintakan dunia, takutkan mati/jihad) daripada bertapak di dasar hatinya.


"Ana sangat terkilan dengan para murobbiah dan para du'at yang masih mengacah-acah dengan tarbiyah manusia di bawah mereka. Para sekalian mutarabbi itu telah menyerahkan seluruh jiwa, raga dan kehidupan mereka untuk diacu dan dibentuk oleh kita. Mereka dengan penuh naif mempercayai kita untuk mencorakkan masa hadapan mereka di jalan ini. Ana yang tersepit dengan kemerosotan kesihatan ini sangat memaknai setiap detik waktu. Ana kesuntukan masa..." keluh hati kecil murobbi agung ini.


Aku hanya membatu mengintrospeksi diri. Mungkin aku juga tergolong dalam lambakan murobbi dan da'ie yang pastinya mengecewakan para syuyukh dan pejuang terdahulu, yang bermati-matian dengan peluh dan darah berjihad untuk memastikan kalimah syahadah kembali tertegak di atas muka bumi ini.


"Apa pendapat enti terhadap para da'ie yang merasakan tarbiyah yang diperolehi ketika ini tidak sempurna dan tidak cukup? Selayaknya mereka memperoleh sesuatu yang lebih besar dan hebat daripada murobbi yang bukan calang-calang fikrah dan peribadinya?" tanyaku untuk memecah kesunyian malam.


"Ukhti, ana faham perasaan yang dialami akhowat itu, because i had been in their shoes. Semakin lama kita berada di dalam tarbiyah dan semakin banyak beramal dengan amal dakwi, maka keperluan tarbiyah dan dakwi untuk menampung tanggungjawab itu juga semakin besar. Maka, kekurangan sumber rujukan dan panduan pastinya menyesakkan dada para du'at untuk mengemudi usrah dan mas'uliyah (tanggungjawab) yang nian besar. Namun begitu, seperkara yang perlu kita muhasabahkan bersama...." dia terhenti seketika sebelum meneruskan bicara. Aku menelan liur menantikan muntahan katanya yang mendebarkan.


"Sebanyak mana yang telah kita korbankan dan berikan untuk jalan dakwah ini, sebelum kita meminta hak-hak kita untuk ditunaikan? Mungkin belum termakbul lagi kesempurnaan tarbiyah untuk dibekalkan kepada kita kerana masih belum cukup lagi yang kita berbuat di atas jalan ini. Mungkin belum cukup ikhlas lagi tadhiyah yang kita perdagangkan untukNya.." sambungnya lagi dengan penuh rasa sayu.


"Apa yang penting sebenarnya sepanjang tarbiyah ini, adalah perkara yang sering kali dipandang enteng oleh para murobbiah dan du'at. Kita mengukur keberhasilan dakwah kita dengan kelancaran lidah kita berbicara sebagai murobbi dan muwajih, sebanyak mana undangan kemuwajihan terhadap bahan yang hebat-hebat menjemput kita, ataupun seqowiy mana ahlul QS yang telah kita lahirkan hasil air tangan kemurobbian kita. Tetapi, tanpa disedari penyakit ego sudah mula membarah dalam jiwa kita, nasihat dan teguran akan kita tapis untuk menyerapnya atau tidak, peribadi marhaen seperti Abdullah Ummi Maktum kita layani dengan seminima akhlak. Di mana akhlak kita? Di mana iman kita ketika itu? Syaitan akan sentiasa mencucuk-cucuk jiwa bersih keturunan anak Adam ini agar terpesong daripada jalan ke syurgaNya," aku tersentak dengan butiran bicara yang berselayut di telingaku sebentar tadi.


Ada ketikanya, perbualan ini terpaksa dihentikan sementara waktu, memberi ruang kepadanya untuk bernafas sejenak. Rupanya, penyakitnya itu terkadang membuatkan dirinya rasa loya dan memaksa dirinya untuk muntah bagi mencapai tahap kelegaan dan sedikit selesa. Terlalu minima informasi yang aku perolehi daripada penyakitnya. Mungkinkah akibat sistem pencernaan? Atau sistem peranakan? Aku juga kurang pasti. Terkadang rasa bersalah juga menyinggah di dada, kerana khuwatirlah aku, akibat terlalu banyak bicara denganku merangsang loya dan muntahnya. Seusainya 'urusannya', dia menyambung bicara.


"Mungkinlah yang ingin Allah bersihkan daripada kita adalah keikhlasan hati kita dalam beramal. Kita terlalu masyuk beramal dakwi, siang dan malam bermuayasyah dengan mutarabbi kita, namun kita terlupa mengembalikan kesemua urusan itu kepada Allah. Mungkinlah itu punca kekeringan hati atau perasaan ketidaksempurnaan pada tarbiyah. Apa yang paling penting dalam setiap gerak-geri tarbiyah kita atau tindak-tanduk dakwi kita adalah kita memuhasabahkan diri kita, mengembalikan diri kita semula kepadaNya. Setiap amal itu pastinya memuraqabahkan kita kepadaNya," ujarnya lagi dengan panjang lebar. Aku masih lagi menantikan mutiara-mutiara kata lahir daripada bibirnya. Ternyata dia mendengar bisikanku.


"Lazimkanlah bibirmu dengan zikir, dengan istighfar," aku cuba menyelami maksud tersurat dan tersiratnya.


"Pada peringkat awal, lazimkan lidah ini dengan istighfar. Kemudian, apabila istighfar sudah menjadi permainan lidah, maknai pula maksudnya dalam hati. Seterusnya, lazimkan ia hari-hari dan pada setiap ketika. Kerana akhirnya nanti, hati kita akan hidup dengan istighfar itu tanpa perlu diajar lagi. Itulah sumber yang menghidupkan hati kita. Hati yang disirami dengan istighfar dan zikir yang benar, bukan olok-olok," Allahu..Satu perkara baru yang aku belajar yang aku azamkan untuk dipraktikkan.


Aku yakin aku telah menemui kunci kekuatan jiwanya. Jiwa yang sentiasa dibersihkan dengan zikir itu, dan jiwa yang dibesarkan dengan iradah qowiyah berjihad hingga syahid! Aku masih belum cukup puas memerah fikrah yang tertanam pada ukhti yang seusia denganku ini. Usia yang sama, namun pemikiran dan basirahnya jauh lebih matang daripadaku. Jika ingin dibandingkan kadar ilmu,fikrah dan amalku dengannya, pastilah diriku ini hanyalah bagaikan melukut di tepi gantang, atau bagai enggang dengan pipit jika diajak berterbangan bersama.


Aku bertanya lagi dengan penuh kekaguman terhadap hamasah, himmah dan keteguhan prinsipnya.


"Apa yang mendorong iradah (kemahuan) enti seqowiy (sekuat) ini untuk meneruskan apa yang enti yakini untuk diperjuangkan?Dan bagaimana enti memperoleh basirah yang jelas dan seluas itu terhadap jalan ini?"


"Pertama, kita harus sedar bahawa bila-bila masa sahaja Allah akan menjemput kita. Maka, seharusnya kita sentiasa bersedia dengan amal yang tepu untuk dituai di akhirat sana kelak," sebak hatiku mendengar kalimah yang berunsur tanasuh (nasihat) ini. Pastinya dia begitu arif dengan sakit yang dialaminya itu. Barangkali juga doktor peribadinya sudah menceritakan prognosis terhadap sakitnya yang mendorong setiap langkah kehidupan selepas ini diatur dengan lebih berhati-hati.


"Keduanya, ana punyai cita untuk mentarbiyah para mutarabbi ini agar menjadi seorang sosok peribadi yang jauh lebih hebat daripada ana. Dan yang lebih bagus lagi adalah apabila mereka mampu mentarbiyah ana kembali," aku hanya mengangguk-angguk tanda bersetuju dengannya. Jawapannya bagaikan memukau jiwaku yang sebelumnya terlena dengan buaian duniawi.


Itulah muhasabah dan peringatan terbesar yang Dia anugerahkan kepadaku tahun ini. Pertemuan dengan insan teristimewa yang banyak mengubah pola hidupku. Banyak yang terkesan di hati dan membekas di jiwa. Dia mengajarku memanfaatkan setiap nafas hidup dengan zikrullah, memulakan awal pagi dengan bertemuNya. Bukanlah semua ini tidak pernah menjadi pengetahuanku sepanjang tarbiyah ini, tetapi segala yang terkeluar dari bibirnya seolah-olah pertama kali aku didendangkan dengan madah-madah sakti itu. Kuncinya, hubungan yang akrab denganNya.


Tiada apa yang mampu aku lakukan dengan mujahadah terbesarnya terhadap kesihatannya. Meskipun aku bakal bergelar seorang doktor, Allah jua sumber segala syifa' dan kesembuhan. Jika diizinkan untuk aku berkongsi kesakitannya, sudi juga kiranya aku tawarkan tubuh ini untuk turut merasai sengsara dan kepedihan jasad. Kerana sudah mula berputik rasa sayang dan manisnya ukhuwah ini selama bersamanya, biarpun sekadar di alam maya. Hakikatnya, roh-roh yang dijalin dengan ikatan aqidah yang samalah yang berhubung di alam maya itu. Hanya bingkisan doa yang dikirimkan hari-hari yang bisa menguatkan dirinya. Aku yakin dirinya amat kental, kuat dan tabah untuk menghadapi apa yang mendatang kepadanya. Meski kita tidak tahu bila diizinkanNya untuk bertemu di dunia ini, diharapnya kita tetap bertemu dalam rantaian doa-doa kita dan tahajud kita. Salam ukhuwah dan kasih dan rindu dariku.


No comments:

Post a Comment